נושאת מטוסים רוסית בסוריה. נושאת מטוסים צרפתית מול איראן. מל"טים אמריקנים באיראן

עם התגבר המתיחות הצבאית מסביב לאיראן ולסוריה, ממשיכות ארה''ב, רוסיה, צרפת ובריטניה בתחילת השבוע, לערוך את כוחותיהן הימיים והאוויריים בים התיכון ובמפרץ הפרסי לקראת ההתפתחויות הצבאיות הבאות.
נושאת המטוסים הרוסית 'אדמירל קוזניצוב' Admiral Kuznetsov, הקדימה את בואה לסוריה וכבר ביום א' 8.1 עגנה מול נמל טרטוס, כאשר יחד אתה נמצאות שתי אוניות מלחמה הרוסיות המשחתת 'האדמירל צ'באננקו'  והפריגטה 'ירוסלב נורדי'  The destroyer Admiral
 Chabanenko and the frigate Yaroslav Mudry.  בתגובה החיש המערב מול טרטוס את  המשחתת הצרפתית 'פורבין' Forbin, שהיא משחתת נגד מטוסים air defence destroyer.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מדווחים, כי במקביל נמשך תגבור הכוחות הימיים והמערביים במפרץ הפרסי ובים הערבי מול איראן, לקראת האפשרות כי טהרן תמשש את איומיה ותסגור את מצרי הורמוז.  ביום א' הודיעו האיראנים כי התרגיל הימי הגדול שייערכו בתחילת פברואר, יכלול תרגול של סגירת מצרי הורמוז.
בשבת 7.1  יצאה בדרכה לים עומן המשחתת הבריטית נגד טילים החדישה ביותר 'דארינג'  HMS Daring, is a Type 45 destroyer. במקביל, הוצבה בים הערבי מול חופי איראן נושאת המטוסים הצרפתית 'דה גול'  Charles de Gaulle. עוד מוסרים המקורות הצבאיים של תיקדבקה, כי על נושאת המטוסים האמריקנית 'סטנניס' USS Stennis המשייטת במפרץ עומן בכניסה למצרי הורמוז הוצב מל''ט התקיפה האמריקני הענק 'גלובול הוק' RQ-4 Global Hawk UAV. בשבת 7.1, החל המל''ט מסייר מעל החופים האיראניים. זו הפעם הראשונה מאז שהאיראנים הצליחו להשתלט ולהנחית את המל''ט-החמקן האמריקני RQ-170 בשטחם ב-4 לדצמבר 2010,  שארה''ב שולחת מל''ט ענק מעל לטריטוריה איראנית. זו  גם הפעם הראשונה שמל''טים גדולים מהסוג הזה מופעלים מעל נושאות מטוסים אמריקניות במשימות שמוגדרות 'באמס'  BAMS-Broad Area Maritime Surveillance.
מקורות צבאיים אמריקניים אמרו ביום ב'  9.1, כי על 'הגלובל הוק' הוטלו המשימות לעקוב אחר התנועה הימית במפרץ ובמצרי הורמוז, ולאורך החופים האיראניים monitoring sea traffic off the Iranian coast and the Straits of Hormuz. זו פעם ראשונה שצי האמריקני אומר כי הוא מפקח על תנועות האוניות האיראניות בנמלים ובחוף האיראני. המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים כי מהלך אמריקני זה היא התגובה של וושינגטון לדברי מפקד הצי האיראני האדמירל חביבולאה סאיירי  Adm. Habibollah Sayyari מיום א'  8.1  בטלוויזיה האיראנית, 'כי מצרי הורמוז נמצאים בשליטה איראנית מלאה כבר שנים רבות'.
בהופעה משותפת ביחד עם שר ההגנה האמריקני ליאון פאנטה, הודה בפעם הראשונה ראש המטות המזוינים האמריקנים  גנרל מרטין דמפסי Army Gen. Martin E. Dempsey, כי יש ביכולתם של האיראנים לסגור את מצרי הורמוז לתקופה מסוימת, אותה לא ציין. אולם הגנרל דמפסי מיהר לומר, כי פעולה כזו אותה הגדיר 'בלתי נסבלת עבורנו ועבור העולם' תביא את ארצות הברית לפעול ולפתוח מחדש את המצרים. ציטוט המקור: Yes, they can block it,” the chairman said. “We’ve described that as an intolerable act, and it’s not just intolerable for us, it’s intolerable to the world. But we would take action and reopen the straits.
המקורות הצבאיים והאיראניים של תיקדבקה מציינים, כי המתיחות הצבאית מסביב לאיראן וסוריה עולה בהתמדה בימים האחרונים  לא רק בגלל ההתפתחויות המהירות בתוכנית הגרעינית האיראנית, אלא גם בגלל החשש המערבי-ישראלי, כי טהרן ודמשק מתאמות ביניהן את התוכניות המבצעיות לפעולה צבאית משותפת במפרץ הפרסי ובים התיכון.
בואה של נושאת המטוסים הרוסית 'אדמירל קוזניצוב' Admiral Kuznetsov והכוח התקיפה הימי הרוסי המלווה אותה לסוריה, עגינתן המופגנת מול הבסיס הרוסי בטרטוס, ועלייתו המיידית של שר ההגנה הסורי דאווד ראג'ה Dawoud Rajha על סיפונה של נושאת המטוסים הרוסית, שם נתקבל על ידי משמר כבוד שהיה מורכב מאנשי מרינס ומטוסי קרב-הפצצה רוסיים מדגם  Su-33 and Su-25, מצביעה  על כך כי מוסקבה לא רק מוכנה להדוף כל מעורבות מערבית בסוריה, היא גם מוכנה להגן על שיתוף הפעולה והתיאומים הצבאיים שבין איראן לסוריה.
רק מעטים במערב ובישראל שמו לב לכך, כי בעוד איראן מפרסמת ביום א'  8.1  כי היא תפעיל בקרוב את המתקן התת-קרקעי להעשרת האורניום בפורדו Fordow , כלי התקשורת איראניים בשפה הפרסית פרסמו 'כי המתקן כבר פועל'.
כמו כן,  אמר ראש סוכנות הגרעין האיראנית IAEO, פארידיון עבסי Fereydoun Abbasi, 'כי איראן מסוגלת לייצא שירותים הקשורות לתוכנית הגרעינית שלה למדינות אחרות' ציטוט המקור: the Islamic Republic is capable of exporting services related to nuclear energy to other countries.
במילים אחרות, טהרן איננה חוששת להמשיך ולהעלות את רף העימות שלחה עם המערב. אחד החששות הכבדים ביותר של ארה''ב הוא שאיראן תמכור את הידע הגרעיני שלה למדינות אחרות.

 

Print Friendly, PDF & Email