אסד בוחן את תגובות צה"ל לאור המתרחש ברצועה
למרות הבטחות הסוריים, שהועברו לישראל דרך כוח האו''ם UNDOF, כי לא יישנה ירי של פגזים אל שטח ישראל, נורה ביום ב' בצהרים 12.11, פגז מרגמה אל מוצב צה''ל ברמה בתל חזקה. זה הפגז השני הנורה ב-24 השעות האחרונות. צה''ל השיב באש טנקים על מוצבים סוריים.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מוסרים, כי מאחר והסורים הודיע ביום א' לישראל כי הם משתקים את הפעילות המבצעית של הסוללה הזו, אי אפשר להתעלם מהעובדה כי הטענה הסורית הייתה אחיזת עיניים, וכי הירי המחודש ביום ב', הוא ניסיון ברור של בשאר אסד לבדוק עד היכן הוא יכול למתוח את החבל עם ישראל ברמת הגולן.
במילים אחרות, אסד מעריך כי תגובת ישראל ביום א', של שיגור טיל 'תמוז' לעבר סוללת המרגמות הסורית בזווית שלא תפגע בו, הראתה על תגובה ישראלית חלשה והססנית. אסד גם בודק את תגובותיה, או ליתר דיוק חוסר תגובותיהם של ישראל וצה''ל לירי הטילים של הג'יהאד האיסלמי מעזה ומסיק מכך את המסקנות המבצעיות שלו.
בניגוד להערכות המדיניות בירושלים ולהערכות של צה''ל, כי אין קשר בין המשך ירי הטילים מרצועת עזה, ובין ירי המרגמות הסוריות ברמת הגולן, מוסרים המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה, כי קיים קשר בין שתי החזיתות, וראש הממשלה בנימין נתניהו, ושר הביטחון אהוד ברק, טועים במדיניות ההבלגה שלהם. ככל שמדיניות זו תימשך, כך הם יסתבכו עמוק יותר במהלכים צבאיים שיתרחשו בעת ובעונה אחת בשתים, ואפילו בשלוש חזיתות, כאשר החזית הבאה המיועדת לחימום הדרגתי, היא החזית עם חיזבאללה לאורך גבול ישראל-לבנון.
כבר ביום א' 11.11, העלו המקורות הצבאיים של תיקדבקה, את הקשר בין המתרחש ברצועת עזה וברמת הגולן:
שלוש סיבות עיקריות ישנן להמשך ירי הטילים מרצועה. החמס מציג שהוא הקים 'חדר מלחמה', אבל שלושה ארגונים שיש להם מליציות צבאיות גדולות ברצועה אינם משתתפים בו. המדובר בג'יהאד האיסלמי, בכל הארגונים הסלפיים, ובגדודי עלי אבו מוסטפה, שהם הזרוע הצבאית של החזית העממית לשחרור פלסטין.
במילים אחרות, החמס לא יכול לכפות, בייחוד על הג'יהאד האיסלמי, הפסקת אש. ככל שהאש תמשך כך יתגבר כוחם של ארגונים אלה כלפי החמס. גם החמס וגם הארגונים אשר מבצעים ביום א' בלילה את הירי, יודעים כי ראש הממשלה בנימין נתניהו מהסס, באם לבצע פעולה צבאית, או לא. כל זמן שראש הממשלה לא יקבל החלטה סופית באם לפעול, או לא-בעזה, הירי יימשך.
לתמונה נכנס ביום א', סגן ראש המודיעין הצבאי המצרי הגנרל מוחמד אל-אסאר Gen. Mohamed al-Assar, המנסה לתווך בין ישראל לחמס, ובין החמס והארגונים הפלסטינים השונים.
הגנרל אל אסאר מודה, כי הוא איננו יכול להשיג יותר מאשר הסכמה אילמת מכל הצדדים כולל ישראל, להפסיק את אש על בסיס העיקרון כי שקט ייענה בשקט, וירי טילים ייענה בתגובה של צה''ל.
אולם המקורות הצבאיים של תיקדבקה מוסרים, כי לנוסחה-משוואה זו, נוסף ביום א' 11.11, אלמנט נוסף שהחל משחק תפקיד בהחלטות החמס. ממשלת החמס בעזה בראשות איסמעיל הנייה התייצבה מאחורי הירי על ישראל ותומכת בו.
ההערכות בוושינגטון, המעורבת בתיווך מאחורי הקלעים, בקהיר, בירושלים ובעזה הן, כי עמדה זו של הנייה מבטיחה רק התפתחות אחת: אם אפילו תושג הפסקת אש, היא תהייה קצרה ביותר ולא תימשך יותר מאשר כמה ימים. זאת מאחר והחמס סבור, כי בתקופת הבחירות בישראל, ומול היסוסיו של נתניהו לפעול, הוא יוכל כל כמה ימים לחדש את האש.
במילים אחרות, על נתניהו לא רק מופעל לחץ לפעול להפסקת ירי הטילים, אלא מופעל עליו לחץ להוכיח לאיסמעיל הנייה שהוא טועה בשיקוליו.
מנגד, יש על נתניהו לחץ כבד של ראשי הציבור הישראלי בדרום ישראל, המייצגים 1 מיליון תושבים, לפעול להפסקת הירי. נתניהו לא יכול להתעלם מאוכלוסיה כה גדולה בתקופת בחירות.
שיקול נוסף של נתניהו: חשש שאם תתחיל פעולה בעזה, תדלק פתאום חזית הצפון עם סוריה, או עם חיזבאללה.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה, מוסרים, כי משטר אסד העביר ביום א' אחה''צ באמצעות כוח האו''ם ברמת הגולן UNDOF, מסרי הרגעה לישראל האומרים, כי הירי הסורי לתוך ישראל ייפסק.
הסורים אף ביצעו כמה צעדים צבאיים בשטח, אשר מהם ישראל וצה''ל יכלו להסיק, כי סוללת המרגמות שירתה את הפגז לכיוון אלוני הבשן, לא תהייה בזמן הקרוב פעילה.
אולם המקורות הצבאיים שלנו מציינים, כי הסורים לא הוציאו את סוללת המרגמות הזו מהשטח. במילים אחרות, הסוללה יכולה לחדש את הירי בכל זמן נתון. ומזה בדיוק חושש נתניהו.