הצי הטורקי מפגיז אזורים שבין שדות הגז של ישראל וקפריסין. תגבור כוחות צי באזור
נשיא קפריסין דימטריס כריטופאייס Demetris Christofias, קרא ביום שישי 23.12, לטורקיה לנטוש את דיפלומטיית 'סירות התותחים' שלה, והזהיר אותה מפני תוצאות חמורות 'שלא תהיינה טובות' במיוחד לטורקים ולטורקים הקפריסאים. המקורות הצבאיים של תיקדבקה מדווחים, כי אזהרה קפריסאית זו ניתנה לאחר שהחל מיום ד' 21.12, החלו אוניות מלחמה טורקיות מפגיזות באש חיה מרחבים במזרח הים התיכון הקרובים לשדות הגז הישראליים 'ליוויתן' Leviathan, ולבלוק מס' Block 12 באזור הכלכלי Cyprus' Exclusive Economic Zone –EEZ, הקפריסאי, שם התגלה לאחרונה שדה גז גדול. בתגובה, תגברו ישראל וקפריסין את נוכחות הציים שלהן מסביב לשדות הגז.
לא ישראל ולא קפריסין דיווחו על ההפגזות הטורקיות מאחר והן נערכות במים בינלאומיים. אולם ביום שישי החליט נשיא קפריסין לשבור את קשר השתיקה, כדי להרתיע את טורקיה לנקוט בסוף השבוע ותחילת השבוע צעדים צבאיים נוספים, כאשר קפריסין תפרסם פרטים על שדה גז חדש שהתגלה בשטחה.
נשיא קפריסין כריטופאייס אמר בחריפות בעת שביקר בסיסים של הצבא והמשמר הלאומי הקפריסאי, כדי לברכם לקראת חג המולד, 'כי אם טורקיה לא תשנה את דיפלומטיית ספינות התותחים שלה, ובאם לא תפסיק לקחת לעצמה את התפקיד של השוטר האזורי, יהיו לכך תוצאות אשר לא תהיינה טובות לא לאזור כולו, לא לעם הטורקי, ומעל לכל לא לטורקים הקפריסאים'. ציטוט המקור: If Turkey does not change its gunboat diplomacy and stop playing the part of regional police officer there will be consequences which, for sure, will not be good neither for the whole region nor the Turkish people and foremost, the Turkish Cypriots.
זה לא היה מקרה שמערכת הביטחון הורתה ביום ה' 22.12 בצעד ללא תקדים ל'אלתא' חברת הבת של התעשייה האווירית ו'לאל-אופ', מקבוצת אלביט מערכות, שלא להעביר את מערכת המודיעין המתקדמת LOROP-Long Range Oblique Photography, לידי חיל האוויר הטורקי. מקורות ישראליים אמרו, כי הוחלט על הצעד הזה בגלל החשש שטכנולוגיות של מכ"מ SAR וטכנולוגיה אלקטרו-אופטית מתקדמת הנמצאות במערכת זו יועברו לידי גורמים עוינים לישראל-כמו איראן.
אולם המקורות הצבאיים של תיקדבקה מדווחים, כי המועד של פרסום ההחלטה נקבע כתגובה ישראלית להפגזות ולאיומים הטורקיים מסביב לשדות הגז הישראליים והקפריסאיים. ישראל אותתה לטורקיה כי היא לא יועברו שום מערכות נשק כל זמן שטורקיה תמשיך במדיניות ההפגזות וההטרדות שלה מסביב לשדות הגז הישראליים.
ירושלים, אתונה, וניקוסיה, מתואמות ביניהן במדיניות הכלכלית והביטחונית הקשורה בפיתוח שדות הגז במזרח הים התיכון.
חלק מתיאום זה מתבטא בעובדה כי קידוחי הגז הישראליים והקפריסאיים מבוצעים על ידי אותה חברה, 'נובל אנארג'י' Noble Energy Inc, בה שותפות שתי חברות ישראליות 'דלק קידוחים' Delek Drilling LP, ו'אבנר חיפושי נפט' Avner Oil Exploration LLP. החברות הישראלית אינן משתתפות בקידוחים בקפריסין, שם חברת הנפט הלאומית הקפריסאית היא השותפה המקומית של החברה האמריקנית.
אולם הסיבה העיקרית היא שלוש המדינות מעריכות כי פוטנציאל הגז הנמצא במזרח הים התיכון, ואשר ברובו עדיין לא התגלה, יכול להפוך אותן לספק העיקרי של גז לאירופה, מבלי שאספקה זו תהייה תלויה בצינורות הגז הטורקיים והרוסיים.
ביום שני 19.12, הודיעה חברת 'נובל אנרג'י' כי מעריכה כי כמויות הגז שהתגלו ב'ליוויתן', הן גדולות ב-6.3 אחוז מאשר הוערך קודם לכן. הערכה הקודמת הייתה כי בשדה מצויים למעלה מ-16 טריליון רגל מעוקבים של גז trillion cubic feet. ההערכה החדשה מדברת על 20 טריליון.
המקורות שלנו מדווחים, כי קפריסין עומדת להודיע בשעות הקרובות על מציאת שדה גז קפריסאי, הנמצא מול שדה הגז הישראלי. מקורות אנרגיה אמרו לתיקדבקה כי מעריכים כי בשדה זה ישנן עתודות של כ-10 טריליון רגל מעוקב גז ואולי יותר.
הערכה בניקוסיה ובירושלים היא, כי הטורקים יגבירו את הפעולות הצבאיות שלהם מסביב לשדות הגז הישראלים והקפריסאים עם פרסום ההודעה בניקוסיה.
לקראת פרסום ההודעה הקפריסאית שלחה השבוע ניקוסיה את שרת החוץ הקפריסאית מארקוליס Erato Kozakou-Marcoullis לוושינגטון, שם היא נפגשה עם שרת החוץ האמריקנית הילארי קלינטון ביום ג' 19.12 לדון בהתפתחויות, ולקבל את תמיכתו של הממשל בהמשך חיפושי הגז והנפט באזור, ובהדיפת האיומים הטורקיים.
המקורות שלנו בוושינגטון מוסרים, כי קלינטון אמרה לשרת החוץ הקפריסאית כי ניקוסיה צריכה להמשיך בקידוחי הגז בכל התנופה, ולהתעלם מהלחץ הצבאי הטורקי. בצאתה מהסטייט דפרמנט אמרה מארקוליס, כי הסיכויים לפיתוח מקורות הגז, כבר הגבירו בצורה דרמטית את חשיבותה האסטרטגית של קפריסין, prospects for gas development already have increased dramatically her country’s strategic importance. את מדיניותה של טורקיה הגדירה שרת החוץ הקפריסאית 'כתוקפנות' neighborhood bully , ואת מדיניות שר החוץ הטורקי אחמאט דואטוטלו, של 'אפס בעיות' 'zero problems, כ'מדיניות של בעיות בלבד' policy of only problems.