פוטין לנתניהו: אסד יקבל נשק מתקדם- טילי יירוט S-300
ההפצצה הישראלית על דמשק ביום א' 5.5, לא רק שלא שינתה במאומה את המצב במלחמה בסוריה בו מעורבת חיזבאללה, אלא הגבירה את משלוחי הנשק המתקדם הרוסי לסוריה.
בשיחת טלפון קשה מאוד שהתקיימה ביום ב' 6.5, בין נשיא רוסיה ולדמיר פוטין, וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו בשנחאי, הזהיר פוטין את נתניהו, כי מוסקבה לא תסבול יותר התקפות אוויריות ישראליות כאלה על דמשק ועל משטרו של אסד, והיא תגיב. פוטין לא אמר כיצד רוסיה תגיב.
המקורות של תיקדבקה במוסקבה מוסרים, כי פוטין אמר לנתניהו, כי כתוצאה מההתקפה הישראלית, תתחיל רוסיה לספק לסוריה מיד מערכות טילי נ''מ מתקדמים מדגם S-300.
כמו כן תגביר רוסיה את אספקת טילי הקרקע-קרקע הרוסיים המתקדמים מדגם 'איסקנדר' 9K720 Iskander- Nato name SS-26 'Stone’', לסוריה. המדובר בטיל בליסטי לטווח קצר בעל שני שלבים, המופעל בדלק מוצק, המסוגל לשאת ראשי חץ גרעיניים, והנחשב למדויק ביותר. דיוק הפגיעה שלו במטרה היא בין 5 ל-7 מטר. לטיל טווח של 280 ק''מ.
פוטין חזר בשיחה שלו עם נתניהו והדגיש, כי הוא לא יאפשר לא לארה''ב ולא לישראל, ולא לשום גורם אחר באזור, (הכוונה לטורקיה ולקטאר), להפיל את נשיא סוריה אסד, וכדאי שישראל תיקח בחשבון עמדה רוסית זו.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים, כי מאחר וצוותים של הגנת הנ''מ סוריים כבר עברו אימונים ברוסיה בהפעלת סוללות ה-S-300, תכנסנה מערכות טילי יירוט אלה שתגענה לסוריה באמצעות רכבת הנשק הרוסית היומית המתנהלת בין שתי המדינות, לפעולה מבצעית מיידית, כאשר על פריסתן והפעלתן מפקחים קציני נ''מ רוסיים.
המקורות שלנו מציינים, כי שליחת מערכות הטילים הרוסיים לסוריה, היא לא רק תגובה רוסית להפצצות צה''ל, אלא גם להודעתו הקרובה של הנשיא אובמה כי ארצות הברית עומדת להתחיל לספק נשק למורדים הסוריים.
ההנחה המודיעינית במוסקבה ובמזרח התיכון היא, כי כאשר אובמה יודיע על החלטתו זו משלוחי הנשק האמריקנים הראשונים כבר יימצאו בידי חלק מהמורדים הסורים.
הסימן הראשון הפומבי הראשון להערכה זו, ניתן ביום ב' 6.5, כאשר אחד מהמנהיגים הדמוקרטים הבולטים על גבעת הקפיטול סנטור בוב מנדאזה Sen. Bob Menendez, יושב ראש וועדת החוץ של הסנט האמריקני chairman of the Senate Foreign Relations Committee, הגיש לאישור הסנט הצעת החוק המאפשרת לנשיא אובמה לספק למורדים הסוריים נשק ואימונים צבאיים אמריקנים. אפשר וצריך להניח כי מנדאזה לא היה מגיש הצעה כזו מבלי שהנשיא אובמה נתן לו אור ירוק לכך.
מאחר ומדריכים צבאיים אמריקנים כבר מאמנים מזה חודשים רבים קבוצות של מורדים סוריים בירדן ובטורקיה, השאלה של אספקת הנשק האמריקני להם היא רק שאלה של עיתוי.
מאחר ותוכן השיחה בין פוטין לנתניהו לא נועד רק לאוזניו של ראש ממשלת ישראל, אלא בעיקר לאוזניהם של אובמה בוושינגטון, ושל נשיא סין ג'ינפינג Xi Jinping בבייג'ן, שגופי המודיעין שלהם האזינו לה, קבלה וושינגטון כבר בתחילת השבוע את התשובה שפוטין הכין לשר החוץ האמריקני ג'ון קארי שהגיע ביום ג' למוסקבה, כדי לדון בנושא הסורי.
פוטין דוחה בשתי ידיו את הלחץ הצבאי שממשל אובמה מנסה להפעיל באמצעות חיל האוויר הישראלי על אסד, ומאותת כי אם הנשיא אובמה וישראל ימשיכו במדיניות זו, התמיכה הצבאית הרוסית באסד רק תגבר. המקורות של תיקדבקה במוסקבה מציינים, כי האווירה השוררת בבירה הרוסית היא, כי מול המעורבות הצבאית האמריקנית-ישראלית בסוריה, תעמיד מוסקבה מעורבות צבאית רוסית ישירה במלחמה בסוריה.
ההנהגה הסינית בחרה בדרך דיפלומטית יותר, מאשר הרוסים, להפנות לראש הממשלה נתניהו הפותח ביום ג' 7.5, את החלק הרשמי בביקורו בסין עם הגיעו לבייג'ין, כתף קרה.
הסינים הזמינו את יו''ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן לבוא לביקור ולהיפגש עם נשיא סין, עוד לפני שנתניהו יפגוש אותו. כמו כן פרסמו הסינים תוכנית שלום משלהם לסכסוך הישראלי-הפלסטיני הכוללת דרישה סינית לנסיגה ישראלית לקוי 1967, ולהקמת בירתם של הפלסטינים במזרח ירושלים.
מזווית הראייה הישראלית, התעקשותו של ראש הממשלה נתניהו לקיים את הביקור במלואו, כפי שנקבע מראש, וזאת כדי להפגין כי ישראל שולטת במצב לאחר ההתקפה על דמשק, הייתה טעות אסטרטגית וטקטית.
נתניהו הייה יכול לבטל את ביקורו בשנחאי, ולהגיע לבייג'ין ביום ג' לפגישות עם מנהיגי סין. בכך שלא עשה זאת, הוא אפשר לנשיא פוטין להניח לו מארב טלפוני בשנחאי. שיחה טלפונית זו של נשיא רוסיה, היא שתכתיב את הטון בפגישותיו של נתניהו בבייג'ין.