מנהיג חיזבאללה חסן נסראללה: רק שתי מילים שלי, ועשרות אלפי לוחמים מתנדבים עוברים את הגבול לסוריה

מנהיג חיזבאללה חסן נסראללה, איים בשבת 25.6, להרחיב את המעורבות הצבאית של חיזבאללה בסוריה, ולשלוח לשם עשרות אלפי מתנדבים-לוחמים נוספים. נסראללה סיפר כי כל יום הוא מקבל מהורים ואימהות של בנים יחידים מכתבים בהם הם מתחננים לפניו לשלוח את בניהם לקרב בסוריה.
נסראללה ציין את זרימתם של לוחמי אל קעידה לסוריה, ואת תוכניותיה של ישראל להמשיך ולתקוף את סוריה.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה: עד כה הייתה המעורבות הצבאית של חיזבאללה בסוריה חלקית, אולם הנאום של נסראללה בשבת לציון 13 שנה לנסיגת צה''ל מדרום לבנון, מצביע על כך כי חיזבאללה עומד להרחיב מעורבות זו, וכי הוא קיבל על עצמו להלחם לצידו של אסד עד הסוף, לטוב, או לרע.
הנאום מצביע על ההתעלמות האמריקנית וגם הישראלית מהמתרחש במלחמה.
השאלה היא לא אם נשק סורי מתקדם יעבור לחיזבאללה או לא, אלא באיזה מידה מעורבות חיזבאללה במלחמה בסוריה תכריע את המלחמה ולטובת מי? שליטה צבאית של חיזבאללה בגזרות המלחמה בסוריה, תשחרר כוחות צבא סוריים למלחמת התשה בישראל.
סגנו של מזכ"ל חיזבאללה השייח' נעים קסאם, אמר ביום ו' 24.5 בראיון לערוץ הלבנוני אל-מיאדין, כי פתיחת חזית הגולן היא עניין רציני מצדו של נשיא סוריה, מה שנותר הוא הביצוע'. 'לסוריה יכולות משלה לבצע זאת אבל אם יהיה צורך, אנחנו נעזור'. 'מי שצריך לפתוח את חזית הגולן זוהי סוריה', אמר קסאם.
מעורבת חיזבאללה במלחמה מבטיחה לו גם, כי את הנשק המתקדם שישראל רוצה למנוע את מעברו ללבנון, חיזבאללה יקבל על אדמת סוריה. נסראללה הוסיף ואמר, כי אם אסד ייפול, גם 'ההתנגדות' והעם הפלסטיני, כולל הגדה המערבית ורצועת עזה יפלו, וחיזבאללה לא ירשה כי התפתחות כזו תתרחש.
ביום ו' 24.5, דיווחו המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה את הפרטים הבאים תחת הכותרת: 'בעוד אובמה משנה את מדיניות ארה''ב במלחמה בטרור, ממשיכים חיזבאללה ואל קעידה להזרים כוחות צבאיים לסוריה'.
שר החוץ האמריקני ג'ון קארי קרא ביום ו' 24.5, לאחר יומיים שיחות בירושלים וברמאללה, למנהיגי ישראל ולפלסטינים, לקבל 'החלטות קשות' שיחדשו את תהליך השלום המזרח תיכוני, “hard decisions” to revive the Middle East peace process. 'אנחנו (ארה''ב-ישראל-הפלסטינים), מתקרבים לזמן בו החלטות קשות תצטרכנה להתקבל'. “W’re getting toward a time now when hard decisions need to be made.”
קארי לא התייחס לפרסומים ישראלים, אשר אמרו, כי ההצעות האמריקניות אינן ברות ביצוע, ולפרסומים הפלסטינים אשר אמרו, כי אין בידי האמריקנים הצעות מגובשות, ועדיין לא בשלו התנאים להתחלת מחודשת של המו''מ המדיני.
לפני בואו לישראל ולרשות הפלסטינית ביקר קארי בעמן, שם השתתף בוועידת 'ידידי סוריה', בה השתתפו 11 מדינות בסה''כ במקום למעלה מ-80 מדינות שהשתתפו בוועידות דומות בעבר.
הכינוס בעמן הסתיים בקריאה של המשתתפים, ביניהם כמה נציגים של האופוזיציה והמורדים הסוריים, לדרוש כי בוועידת ז'נווה מס' 2, עליה האמריקנים והרוסים הסכימו, ואשר לפי התוכנית של קארי צריכה להתכנס כבר בעוד כ-10 ימים בשבוע הראשון של חודש יוני, לא ישתתפו נציגים של משטר אסד שיש דם על ידיהם.
מוסקבה הגיבה מיד ביום שישי, כאשר הודיעה כי נשיא סוריה בשאר אסד הסכים להשתתף בוועידה ולשלוח אליה את נציגיו.
הסתירה הזו בין הכרזותיו הפומביות של קארי, ובין המציאות בשטח, נמשכה השבוע לאורך כל מסעו של שר החוץ האמריקני במזרח התיכון. הסיבה העיקרית לסתירה זו, היא חוסר נכונותו של הנשיא אובמה 'לקבל החלטות קשות', לגבי מידת מעורבותה של ארה''ב במתרחש במזרח התיכון.
ביום ה' 23.5, נשא אובמה נאום בו התווה מחדש את מדיניות ממשלו במלחמה בטרור. אובמה קבע בנאום כי הסתיים עידן המלחמות הגדולות בטרור שהחל לאחר פיגועי 9/11, וכי ארה''ב צריכה לחזור למהלך חיים נורמאלי "to return to normalcy", בו היא איננה מנהלת יותר מלחמה כללית נגד הטרור, אלא רק נגד איומים ספציפיים נגד ארה''ב.
בעת שנשא את נאומו, המשיכו שני ארגוני טרור מרכזיים במזרח התיכון, אל קעידה וחיזבאללה, להזרים את כוחותיהם לתוך סוריה.

המקורות ללוחמת טרור והמודיעיניים של תיקדבקה מדווחים בלעדית, כי ככל שהשבוע נמשך גבר זרם כוחות חיזבאללה לתוך סוריה, כשהם נערכים יחד עם הצבא הסורי לקרב המכריע הבא, לאחר הניצחון שלהם באל קוסייר, קרי-כיבושה הסופי של חומס. במזרח סוריה, בייחוד באזור דיר אל אזור, נמשכה זרימת אלפי לוחמי אל קעידה מעיראק לתוך סוריה.
מבחינת ההגדרות החדשות של הנשיא אובמה לגבי המלחמה בטרור, אין באף אחת מתנועות צבאיות אלה סכנה ישירה להתקפת טרור על ארה''ב, ולכן הממשל לא יתערב ולא יפעל נגדן. אולם תנועות צבאיות אלה, גם של חיזבאללה, וגם של אל קעידה, מהוות סכנה ישירה לטורקיה, ישראל, לבנון, וירדן, וגם מאיימות על עצם קיומה של הרשות הפלסטינית.
במילים אחרות, 'ההחלטות הקשות' שמנהיגי האזור, כולל מנהיגי ישראל, צריכים לקבל, אינן ההחלטות המדיניות אליהן קארי מתכוון. 'ההחלטות הקשות' הן מה לעשות עם המצב המתפתח בסוריה, בה שולטות עכשיו, נכון לסוף שבוע זה, רוסיה, איראן, אל קעידה, וחיזבאללה.
הוועידה הבינלאומית לנושאי סוריה שג'ון קארי, ושר החוץ הרוסי סרגיי לברורב מתכננים, לא עצרה את ההתפתחויות המסוכנות האלה, וגם כנראה לא תעצור אותן בעתיד הקרוב.
לכן לפני שקארי קורא להחלטות קשות במו''מ המדיני הישראלי-פלסטיני, על ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, ועל הצמרת הצבאית הביטחונית הישראלית, לקבל החלטות קשות, ואפילו קשות מאוד לגבי המצב בסוריה.

Print Friendly, PDF & Email