כוחות ונשק רוסיים משתתפים בקרבות נגד ISIS ליד חומס
בעוד מוסקבה מנסה לשכנע בימים האחרונים גורמים מערביים שונים, ביניהם ארצות הברית וישראל, כי הכוחות הצבאיים שהיא מזרימה לסוריה נועדו רק 'להגן על האינטרסים הרוסיים', וכי אין לקרמלין שום כוונה להתערב בקרבות בסוריה, ההתפתחויות האחרונות בשטח מצביעות על עובדות שונות.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מדווחים, כי ביום ד' ויום ה' 17.9, נראו על הכביש המהיר מספר 4 M מחומס Homos , לחאלב Alleppo, כלי רכב משוריינים רוסיים מדגם R-166-0.5 (ultra) high-frequency signals (HF/VHF) vehicle, שהם מה שנקרא בצבאות המערב ובצה"ל 'חפ"ק תקשורת נייד', כשהם מלווים בנושאי גייסות רוסיים מדגם BTR-82, ובהם מרינס רוסיים.
המקורות הצבאיים שלנו מציינים, כי כלי הרכב המשוריין הרוסי הזה מספק תקשורת למפקדים ולוחמים הנמצאים בשדה הקרב, למרחקים ארוכים של עד 1000 ק"מ, בתדרים גבוהים HF ובתדרים אולטרא גבוהים UHF.
מערכת התקשורת המותקנת בכלי הזה עמידה וחסינה בפני הפרעות, שיבושים וחסימות אלקטרו מגנטיים, כך שמפקד כוח רוסי הנמצא עמוק בתוך השטח הסורי, יכול לדווח למפקדיו הנמצאים בלטקיה (למשל), או לקבל מהם הנחיות, פקודות, תמונת קרב מודיעינית ואפילו וידאו -מכטב"ם או מטוס. בדופן הכלי המשוריין הזה, ניתן לראות מעין גליל מוארך. זה לא טיל, זו אנטנת חוליות הנעמדת ונפתחת לגובה של עד 15 מטר.
כלי רכב משוריין זה הוא חלק אינטגראלי מניהול שדה קרב מודרני ואין לו שום סיבה להימצא בזירה בה הוא לא מעורב בניהול כוחות הפועלים בשטח.
המקורות הצבאיים שלנו מציינים, כי בימים האחרונים הצליחו לוחמים של ארגון אל קעידה בעיראק ובלבנט ISIS, לנתק כמה קטעים של הדרך המהירה בין חומוס וחאלב, לתקופות קצרות של כמה שעות. זוהי התפתחות מסוכנת ביותר עבור משטרו וצבאו של נשיא סוריה בשאר אסד, מאחר ואם ISIS יצליחו לנתק באורח סופי את דרך מספר 4, פירוש הדבר יהיה הידוק המצור של ISIS על חאלב, דבר שיפתח בפניהם את הדרך להשתלטותם הסופית על העיר השנייה בגודלה בסוריה.
תנועת כלי הרכב המשוריינים הרוסיים האלה מצביעה על כך, כי הכוחות הרוסיים הנמצאים כבר בסוריה נערכים להשתתף בקרב הזה במטרה למנוע התפתחות כזו.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מדווחים בלעדית, כי ביומיים האחרונים החלו הרוסים להעביר לידי חיל האוויר הסורי מסוקי תקיפה מדגם MI-28 MIL, ששם הכינוי שלהם בנא"טו הוא תוהו ובוהו' Havoc. אלה מסוקים המסוגלים לפעול בכל מזג אוויר ומשמשים גם כמסוקים אנטי-טנקיים. אין ספק כי הרוסים החליטו לספק מסוקים אלה, למרות שהבטיחו לא לעשות כן, כדי שחיל האוויר הסורי יוכל לפעול נגד טורי שריון של ISIS ושל חזית אל-נוסרה. רוב כלי הרכב המשוריינים שבידי ISIS הם מתוצרת אמריקנית.
ביום ה' 17.9, אמר גורם צבאי-מודיעני מערבי, שסירב להזדהות, כי הרוסים החלו לספק נשק לצבא הסורי 'שהוא מאוד יעיל ומדויק' highly accurate and effective.
המקורות שלנו מציינים, כי הרוסים השאירו לעצמם פתח מילוט מההגדרה שהם עצמם נתנו, כי הכוחות שבאו לסוריה 'נועדו רק להגן על האינטרסים הרוסיים', כאשר בימים האחרונים הם הוסיפו לה, במגעים שהתקיימו עם וושינגטון וירושלים, הגדרה חדשה האומרת, כי אם יהיה צורך בכך 'הכוחות האלה יגנו על האינטרסים שלהם'.
זו היא כמובן הגדרה הרבה יותר כוללנית, המאפשרת למוסקבה להפעיל את הכוחות הצבאיים הרוסיים בסוריה בכל התפתחות שתראה להם.
המקורות שלנו בוושינגטון מדווחים, כי בימים האחרונים מתנהל וויכוח פנימי בממשל אובמה סביב השאלה האם להיענות, או לדחות, את ההצעה הרוסית שעלתה בשיחות הטלפוניות שניהלו השבוע שרי החוץ האמריקנים והרוסיים ג'ון קארי וסרגי לברוב.
רוסיה הציעה, 'שיחות צבאיות כיצד למנוע עימות (אמריקני-רוסי) אפשרי עם כוחות הקואליציה האמריקנית העורכים התקפות על מטרות ISIS.' שיחות אלה לדברי הרוסים 'יתנו (לאמריקנים' הבנה מלאה וברורה לכוונות הרוסיות בסוריה' Russia proposed a military-to-military conversation on how to prevent a potential conflict with the U.S.-led coalition conducting airstrikes against the Islamic State in Syria and to provide “a complete and clear understanding” of Russian intentions there.
כמה גורמים בממשל סבורים, בניגוד לדעתו של שר החוץ האמריקני ג'ון קארי התומך בהיענות להצעה הרוסית, כי שיחות כאלה תענקנה בסופו של דבר אישור אמריקני למעורבות הצבאיים הרוסית בסוריה. כמו כן טוענים החוגים האלה, כי מוסקבה מנסה להציג את עצמה כמי שאחראית עתה על ניהול כל הצעדים הצבאיים בסוריה, גם אלה המבוצעים על ידי מדינות או גורמים אחרים שאינם רוסיים.
רק בשבוע שעבר ביקר במוסקבה פעם שנייה בשלושת החודשים האחרונים מפקד גדודי אל-קודס האיראניים הגנרל קסאם סוליימני. המקורות של תיקדבקה במוסקבה מציינים, כי הפעם, שלא כמו באפריל, סוליימני לא נפגש עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, אלא רק עם היועץ לביטחון לאומי הרוסי ניקולאי פאטרושאב Nikolai Patrushev, ומספר גנרלים רוסיים הקשורים ישירות לפעולה הצבאית הרוסית בסוריה.
ביום ב' 21.9, יגיע למוסקבה לשיחות עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין על המצה הצבאי בסוריה, ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו.