הפיגועים האחרונים מוכיחים כי מול השיטות המיושנות של לוחמה נגד טרור של גופי הביטחון הופיע דור חדש של מחבלים פלסטינים

אין ספק כי בשבעת החודשים האחרונים, החל מהשבוע הראשון של חודש אוקטובר 2018, כאשר בוצע הפיגוע באזור התעשייה ברקן, בו נרצחו זיו חג'בי, בן 35 מראשון לציון, וקים לבנגרונד-יחזקאל בת  28 מראש העין, אנו עדים להופעתו של דור חדש של מחבלים פלסטינים.

אלה הם מחבלים מעיזים ונועזים יותר מאשר המחבלים בעבר, ולמרות שחלקם היום מה שכונה פעם 'זאבים בודדים' מדובר במחבלים המשקיעים הרבה יותר זמן מקודמיהם בתכנון, צבירת הנשק, קביעת המטרה, ועריכת סיורי מודיעין מוקדמים, מתוך שאיפה להשיג בפיגוע מספר גדול יותר של הרוגים ופצועים ישראליים.  
כמו כן ישנם סימנים, כי כמה מהם משקיעים גם זמן בהכנת מחבואי מקלט אליהם הם יכולים להימלט בעצמם או באמצעות סייענים. במילים אחרות, מדובר פחות ב'מחבלים אידיאולוגים', כאלה המשאירים צוואות עם צילומים ברשתות החברתיות, ויותר במחבלים מקצועניים.

חמש תופעות מייחדות את הדור החדש של מחבלים אלה:

1.חיילי צה"ל ואנשי זרועות ביטחון אחרות כמו חיילי מג"ב, כבר אינם מפחידים אותם, ורוב הפיגועים מכוונים נגדם.
2. מול הטענות החוזרות ונשנות של צה"ל,  כי תופעה חדשה זו איננה תוצאה של 'אפקט אייזנקוט' או 'אפקט החייל אלאור אזריה', עומדים שלושת הפיגועים הגדולים האחרונים, הפיגוע בצומת עופרה  ב-9 לדצמבר 2018 שם נרצח התינוק עמיעד ישראל ז"ל, הפיגוע בצומת גבעת אסף ב-13 לדצמבר 2018,  בו נהרגו שני חיילי צה"ל  סמ"ר יובל מור יוסף וסמל יוסף כהן ז"ל, והפיגוע ביום א' 17.3 בצומת אריאל שם נרצח החייל  סמל-ראשון גל קיידאן. 
כל הפיגועים האלה כוונו בעיקר נגד חיילים שעמדו בטרמפיאדה. בכל הפיגועים האלה, חיילי צה"ל לא פתחו באש על המחבלים.
3. המחבלים הבינו, כי דרכי התחבורה הפתוחות לפני רכבים פלסטינים ביהודה ושומרון, מאפשרות להם לבצע 'פיגועים כפולים'. כלומר, הפיגוע איננו חייב להתרכז אך ורק בזירה אחת, אלא באמצעות כלי רכב אותם הם הכינו מראש, אפשר לנצל את המהומה והבלבול ששוררים אצל כוחות הביטחון הישראלים ברגעים הראשונים שלאחר הפיגוע ולנוע במהירות לזירת פיגוע נוספת. 
4. המחבלים למדו את דפוסי ההתנהגות-תגובה של צה"ל מיד לאחר פיגועים והם מנצלים זאת לטובתם.  זאת היא הסיבה העיקרית מדוע בכל הפיגועים האחרונים מאז חודש אוקטובר, המחבלים מצליחים להימלט מזירות הפיגוע ולהעלם. נכון שלאחר כמה שבועות או חודשים הם נתפסים ונהרגים, אולם בתקופה זו הם מנסים לתכנן ולבצע פיגועים נוספים.

5. הדוגמא הטובה ביותר לקיפאון השורר בצה"ל ובגופי הביטחון האחרים במלחמה בטרור, היא המתרחש כבר שנה בעוטף עזה. אם במשך שנה שלמה, מאז החלו ההתקפות על גדר המערכת, צה"ל עדיין לא מצא להן תשובה, מלבד הפצצות מהאוויר, מדובר בכישלון שמשפיע גם על המתרחש בחזיתות אחרות.
המקורות הצבאיים וללוחמת טרור של תיקדבקה מציינים, כי כל התופעות האלה לא היו מתרחשות אם צה"ל, משמר הגבול, והשב"כ לא היו משתמשים  בדפוסי פעולה מיושנים/קפואים במלחמה בטרור. מאחר ודפוסי פעולה של גופי ביטחון אלה לא השתנו מצליחים המחבלים באחרונה לחזור ולהפתיע אותנו.
ראש הממשלה ושר הביטחון בנימין נתניהו והשר יואב גלנט, שהפך באחרונה לדובר הממשלתי בנושאי הביטחון, חוזרים ומביעים את ביטחונם כי המחבלים יתפסו והם ימצאו את עצמם 'או בבית סוהר או בכלא'.
זאת היא לא המטרה, וגם באם המטרה הזו תושג היא לא תעצור את הדור החדש של המחבלים הפלסטינים.




Print Friendly, PDF & Email