אוניות מלחמה וגדודי מרינס רוסיים לטרטוס. רכבת אווירית רוסית מעבירה טילים מתקדמים
ערב פגישתם הצפויה ביום א' 17.6 של נשיא ארה''ב באראק אובמה, עם נשיא רוסיה ולדמיר פוטין, בשולי וועידת ה-G-20, בלוס קאבוס Los Cabos במכסיקו, ממשיכה מוסקבה להזרים כוחות צבא, ומערכות נשק מתקדמות לסוריה.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מדווחים, כי בעוד שביום ו' הודיע הפנטגון בוושינגטון כי אונייה רוסית אחת ועליה חיילים רוסים עושה את דרכה לטרטוס, מתברר ביום א' כי לטרטוס עומדת להגיע שייטת של אוניות מלחמה רוסיות ועליהן מספר גדודי מרינס רוסיים. השייטת הרוסית כוללת גם מספר אוניות נחיתה רוסיות מדגם The Ropucha-toad, or Project 775 class. כל אוניית נחיתה כזו מסוגלת לשאת כ-250 אנשי מרינס, וכלי רכב משוריינים רוסיים במשקל של 500 טון. כוחות המרינס הרוסיים האלה יונחתו על החוף הסורי בטרטוס.
במקביל, החלה רכבת אווירית רוסית נוחתת בסוף השבוע בכמה מבסיסי התעופה העיקריים של חיל האוויר הסורי. הרכבת האווירית מעבירה, לפי המקורות המודיעיניים שלנו את מערכות הנשק הרוסיות הבאות: מערכות טילי נ''מ מתקדמים רוסיים, היכולים לפעול גם מטוסי קרב-הפצצה מגביהי טוס מעל לגובה של 12 ק''מ, ונגד טילי שיוט, מדגם Pantsyr-S1. טילי נ''מ מתקדמים מתנייעים לטווח בינוני מדגם Buk-M2, הידועים במערב כ-SA-11. טילים אלה מסוגלים לפגוע במטרות בגובה של 14 ק''מ, ומהירות טיסתם היא פי 3 ממהירות הקול. סוללות טילי יבשה-ים מדגם 'באסטיון' Bastion antiship missiles, המסוגלות לפגוע במטרות ימיות הנמצאות בטווחים של כ-300 ק''מ מהחוף.
אין ספק כי בהזרמת מערכות נשק מתקדמות אלה לסוריה, נותנת מוסקבה למשטרו ולצבאו של נשיא סוריה בשאר אסד, את מערכות הנשק היכולות להדוף, התקפות אוויר, חילות אוויר מערביים, או ערביים, אשר ינסו לאכוף על סוריה ועל חיל האוויר שלה אזורים אסורים לטיסה no fly zones, ומהלך מערבי של התקפות מהים התיכון על מטרות שלטון וצבא סוריות. המקורות הצבאיים של תיקדבקה, מעריכים כי אין עתה בידי הצבא הסורי מספיק קצינים וחיילים סוריים המאומנים בהפעלת מערכות אלה, ולכן יכולה להיווצר אפשרות כי טכנאים רוסיים המגיעים לסוריה עם מערכות נשק אלה, הם שיפעילו אותן, כאשר הם מציגים את הפעלתן כאימון של אנשי צבא סוריים.
מוסקבה איננה עושה מאמצים להסתיר תנועת אוניות ומרינס רוסיים אלה לעבר טרטוס, וגם איננה מסתירה את משלוחי הנשק. ביום שישי 16.6, אמר אנטולי יישקין Anatoly P. Isaykin, שהוא ראש סוכנות ייצוא הנשק הממלכתית הרוסית Rosoboronexport את הדברים הבאים:
'אני רוצה לומר כי מערכות אלה (המעוברות לסוריה), הן אמצעי הגנה יעיל מפני התקפות מהים ומהאוויר'. 'לא מדובר באיום, אבל כל מי שמתכנן לתקוף (את סוריה) יחשוב על כך' (פעמיים). ציטוט המקור: I would like to say these mechanisms are really a good means of defense, a reliable defense against attacks from the air or sea. This is not a threat, but whoever is planning an attack should think about this.
דובר במטכ''ל הרוסי במוסקבה אמר במוצאי שבת 17.6: 'ייתכן מאוד שאוניות מלחמה מהצי הרוסי בים השחור, יישלחו לים התיכון באם יתעורר הצורך להגן על הבסיס הלוגיסטי בטרטוס סוריה, מאחר (ובסיס זה) מצוי בתחום אחריותו של הצי'. ציטוט המקור: It is quite possible that warships of the [Russian] Black Sea Fleet may go to the Mediterranean Sea in case it is necessary to protect the Russian logistics base in Tartous, Syria, since is a zone of the Fleet’s responsibility.
המקורות של תיקדבקה בוושינגטון, במוסקבה, ובמפרץ הפרסי מוסרים, כי ההערכה בבירות אלה היא כי הפגישה ביום א' במכסיקו בין הנשיאים אובמה ופוטין, תכריע את השאלה האם ארצות הברית, מספר מדינות מרכזיות באירופה, כמו בריטניה וצרפת, וכמה ממדינות ערב, תתערבנה צבאית במתרחש בסוריה. אם תושג הסכמה בין אובמה לפוטין על סוריה ואיראן. מעורבות צבאית תמנע. אם שני המנהיגים לא יגיעו להסכם, התערבות צבאית מערבית-ערבית כזו, תתרחש זמן קצר לאחר סיום וועידת ה-G-20.