ארה"ב תציל את הכלכלה הפלסטינית רק אם אבו מאזן יידחה את הפנייה לאו"ם בספטמבר
הרשות הפלסטינית נמצאת במצב של פשיטת רגל פיננסית, כך מדווחים המקורות של תיקדבקה. ראש ממשלת פלסטין סאלים פאייד, שנחשב פעם כאיש אשר חולל 'נס כלכלי' ברשות הפלסטינית, נאלץ להודות ביום א' 3.7, כי הקופה הפלסטינית ריקה, וכי הרשות איננה יכולה לשלם החודש לעובדיה ולאנשי כוחות הביטחון שלה, יותר מאשר מחצית משכורתם. 'אם המשבר הזה יימשך' הזהיר פאייד, 'הממשלה (הפלסטינית) תצטרך לנקוט צעדי נוספים'. ציטוט המקור: If this crisis continues, the government will have to take additional austerity measures. במילים אחרות, באוגוסט הרשות תצטרך לשלם לעובדיה משכורות מקוצצות עוד יותר.
בעולם בו כלכלות רבות עומדות על סף התמוטטות, בייחוד באירופה, ואירופה מחפשת דרכים לממן את המלחמה בלוב, ובמצב בו כלכלתן של שורה של מדינות ערביות, ביניהן מצרים, סוריה, לוב, תוניסיה, כמעט משותקות בגלל המרד הערבי המתחולל בהן, שלושת הגורמים היחידים היכולים להציל את כלכלת הרשות הפלסטינית, אשר הגיעה כבר בשבוע שעבר לפשיטת רגל, הן ארצות הברית, טורקיה, וסעודיה. אולם המקורות בוושינגטון ובמזרח התיכון של תיקדבקה מדווחים כי הסיכוי שריאד, אנקרה, וושינגטון, יבואו בימים הקרובים לעזרתה של רמאללה ויצילו אותה, הם קלושים ביותר.
סעודיה עסוקה עתה בהזרמת כספים רבים לפקיסטן ולירדן, כדי לבצר את הברית המוסלמית הסונית השמרנית שהיא מקימה גם נגד התפשטותה של איראן והתוכנית הגרעינית הצבאית שלה, וגם נגד מדיניותו של ממשל באראק אובמה במרד הערבי.
ביום א' 3.7, התחייב עבדאללה מלך סעודיה לפני המלך עבדאללה הירדני שבא לבקרו בג'דה, כי ריאד תעמיד את כל יכולותיה מאחורי ירדן, כדי לאפשר לה לעמוד בפני כל האתגרים, מאחר וסעודיה מאמינה כי מה שקורה במדינה אחת (ירדן) מקרין על המדינה השנייה (סעודיה). ציטוט המקור: We will stand with all its potential by Jordan to enable it to face all challenges out of the belief that what affects one country reflects on the other.
במילים אחרות, ירדן שעמדה כבר באמצע חודש שעבר במצב קרוב לפשיטת רגל, תקבל מעתה את כל הכספים הדרושים לה לקיומה והפעלתה של הממלכה האשמית, אבל בתנאי אחד: מעתה המלך הירדני עבדאללה, לא ישמע יותר לקו המדיני של וושינגטון, אלא לקו המדיני של ריאד. המקורות של תיקדבקה במפרץ מדווחים כי סעודיה עומדת להעביר במשך חודש יולי לירדן לפחות 1 מיליארד דולר.
במצב בו סעודיה תומכת בצורה כלכלית מסיבית כזו בירדן, הסיכוי הפלסטיני היחיד לקבל נתחים, או אפילו פירורים מהעוגה הפיננסית הסעודית המועברת בימים אלה לירדן, היא לתאם את מדיניותה עם עבדאללה מלך ירדן.
במילים אחרות, כדי לקבל עזרה כספית סעודית, גם רמאללה תצטרך לנתק את עצמה מהמדיניות המזרח תיכונית האמריקנית, דבר שיו''ר הרשות אבו מאזן עדיין איננו מוכן לעשות. לכן כסף סעודי לא יגיע עתה לרמאללה.
טורקיה הנחשבת כיום לאחת המדינות המוסלמיות העשירות ביותר שכלכלתה משגשגת (רק בשבוע שעבר נמסר כי הכלכלה הטורקית צמחה ברבע האחרון בלמעלה מ-11 אחוז), תעזור לרשות הפלסטינית רק אם ראש הממשלה טאייפ ארדואן, המתאם עתה מדיניותו המזרח התיכונית בצורה הדוקה ביותר עם הנשיא אובמה, יקבל לכך אור ירוק מהבית הלבן.
אולם המקורות שלנו מוסרים כי רק במחצית השנייה של שבוע שעבר שלח הבית הלבן שליח גם לירושלים ורמאללה, אשר הודיע גם לראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, וגם לראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן, כי וושינגטון איננה מקבלת 'לא כתשובה' no for answer להזמנה לשלוח שליחים לוושינגטון כדי לקדם את ההכנות לפתיחת מו''מ ישראלי-פלסטיני בשבועות הקרובים.
השליח האמריקני חזר והבהיר לאבו מאזן כי עליו לחזור לשולחן המו''מ ולסלק את האיום להניח בעוד חודשיים בספטמבר, הצעת החלטה לפני העצרת הכללית של האו''ם על הכרזת מדינה פלסטינית בגבולות 1967. על הפלסטינים, אמר השליח לאבו מאזן לחזור לערוץ המו''מ הישיר עם ישראל. השליח האמריקני לא אמר לאבו מאזן מאומה על העזרה הכלכלית האמריקנית, אולם אבו מאזן יודע היטב גם מבלי שיגידו לו, כי אם הוא ימשיך במהלך הפלסטיני באו''ם יקפיא הקונגרס האמריקני גם הזרמת הכספים הממנים פרויקטים בגדה המערבית, והרשות לא תוכל לשלם אז משכורות בכלל, ולא יהיו לה כספים לממן את פעולותיה.
המקורות שלנו מציינים, כי אבו מאזן היה מעדיף שלא להישמע למדיניות האמריקנית, אולם במצב בו בעוד חודשיים מצבה הכלכלי של הרשות הפלסטינית יהיה קשה יותר, הדרך היחידה הפתוחה עתה לפני אבו מאזן כדי להצילה מפני התמוטטות מוחלטת היא לא הדרך המדינית, אלא הדרך הכלכלית הפיננסית, וזו מוליכה או לריאד, או לוושינגטון ולאנקרה, אבל לא לאו''ם.