האפקט הצפון קוריאני של פרופ' האקר Hecker, באיראן
רצונם הטוב של הצפון קוריאניים להציג בפני המומחה הגרעיני האמריקני פרופ' זיגפריד האקאר Prof Siegfried Hecker, מה שהוא כינה 'stunning' 'מדהים', את המתקן החדש שלהם להעשרת אורניום, בו מופעלות 2000 צנטריפוגות, גילה בשבועות האחרונים לסוכנויות המודיעין האמריקניות והמערביות כי פיונגיאנג עומדת בפני פיתוח מסלול לייצור פצצות גרעיניות מאורניום מעושר, לאחר שכבר בנתה בין 8 ל-12 פצצות גרעיניות מפלוטוניום. לאור התפתחות זו כדאי וצריך לשאול, האם המודיעין האמריקני, או המודיעין הישראלי, בטוחים כי אותן תופעות אינן מתרחשות באיראן, מבלי שהם יודעים על כך דבר?
אחרי הכול התוכניות הגרעיניות הצפון קוריאניות, האיראניות, והסוריות, אינן קשורות ביניהן רק בזמן האחרון, אלא לפחות ב-10 השנים האחרונות, כאשר הקשר הזה רק מתחזק.
המקורות המודיעיניים של תיקדבקה מוסרים, כי בפיונגיאנג יושבת דרך קבע משלחת צבאית איראנית, ובטהרן מצאת דרך קבע משלחת צבאית צפון קוריאנית, שתפקידן העיקרי, הוא לדאוג כי המידע הטכנולוגי הגרעיני הקיים בשתי תוכניות הגרעין ופיתוח הטילים שלן, יעבור בצורה חופשית ללא כל עיכובים. זאת המטרה שכל אחת משתי תוכניות הגרעין תוכל להיעזר בשנייה ולהשתמש בחידושים הטכנולוגים שמושגים, זאת כדי לחסוך בזמן מחקר ותקציבים. פרופ' זיגפריד אקאר, אמר בעצמו השבוע, 'כי אני כבר בעבר הצהרתי על דאגתי משיתוף הפעולה הפוטנציאלי וחילופי המידע בתחום הטכנולוגיות (של שימוש) באורניום בין צפון קוריאה ואיראן. ציטוט המקור:
I have previously stated my concern about potential cooperation and exchanges in uranium technologies between North Korea and Iran.
המקורות של תיקדבקה מציינים, כי לא רק התוכניות הגרעיניות של 3 מדינות אלה קשורות, אלא גם האסטרטגיה הגרעינית, ודרך המחשבה הגרעינית של הנהגות מדינות אלה מתואמת ביניהן.
פיונגיאנג, טהרן, ודמשק, רואות את עצמן כציר גרעיני, הקורא תגר על המעמד של ארצות הברית כמעצמה הגרעינית מס' 1 בעולם, המכתיבה את התנאים למי יהיה, או לא יהיה נשק גרעיני, ובאיזה תנאים נשק גרעיני זה יוחזק.
הציר הזה לא קם מיוזמה עצמית, אלא מיוזמה של סין התומכת בו בחשאי, זאת כדי להשיג את המטרה של ערעור מעמדה הצבאי של ארצות הברית.
לכן התיאוריות המערביות, המתפרסמות בימים האחרונים, כאילו התוכנית הגרעינית הצפון קוריאנית הם תמיד חלק ממאבק הירושה בפיונגיאנג, וכי גם הצגת המתקן החדש בפני פרופ' זיגפריד אקאר, באה כדי לחזק את מעמדו של מי שמיועד להיות שליטה החדש של צפון קוריאה קים ג'ונג-יון Kim Jong-eun , בעיני הצבא הצפון קוריאני, נועדה יותר מאשר לתאר את המצב, להסתיר את חוסר יכולתה של וושינגטון לשכנע ב-10 השנים האחרונות את סין למנוע מפיונגיאנג נשק גרעיני.
בוושינגטון, עדיין לא שמו לב, כי נימוק זה איבד מזמן את הרציונל rationale שלו, מאחר שלמרות שצפון קוריאה היא מדינה מוקצה pariah state, שכלכלתה הרוסה, היא הצליחה לא רק לבנות ולפתח תוכנית גרעינית גם מפלוטוניום וגם מאורניום מעושר, אלא היא גם הצליחה לייצא אותה לאיראן, לסוריה, ולפי כמה מקורות מודיעיניים באסיה גם למינאמר.
במילים אחרות, כל הסנקציות שממשלי הנשיאים בוש ואומבה הטילו על פיונגיאנג לא הועילו. בגלל תמיכתה של סין בצפון קוריאה מדיניותו של הנשיא אובמה למניעת הפצת הנשק הגרעיני נכשלה לחלוטין.
לבייג'ין, יש היום אינטרסים אסטרטגיים בטהרן, שאינם נופלים מהאינטרסים שלה בפיונגיאנג. לפי מספרים שפרסם ארגון אופא''ק בספטמבר, יצוא הנפט האיראני לסין קפץ בחודשים האחרונים ב-30 אחוז, והוא עומד עתה על 597,800 חביות ליום. סין הידועה במדיניות הנפט האגרסיבית שלה, תעשה הכול כדי להגן על מקור נפט זה ועל נתיבי ההובלה שלו במפרץ הפרסי. ב-10 לנובמבר אמר פקיד סיני בכיר טונג קיסאולינג Tong Xiaoling , כי סין מעוניינת להרחיב את השקעותיה בתחומי פיתוח שדות הנפט והגז, ובבניית בתי זיקוק חדשים באיראן. עד כה נאמדות ההשקעות הסיניות במשק האנרגיה האיראני בלמעלה מ-40 מיליארד דולר.
המקורות המודיעיניים של תיקדבקה כי במצב זה של שילוב בין האינטרסים האסטרטגיים של סין, האינטרסים של צפון קוריאה להפיץ ולמכור את הטכנולוגיות הגרעיניות שלה, כאחד המקורות העיקריים להכנסות שלה במטבע זר, והאינטרסים המוכחים של איראן לפתח את התוכנית הגרעינית שלה, אי אפשר להוציא מכלל אפשרות כי טהרן תנקוט בדיוק באותו צעד בו נקטה פיונגיאנג השבוע. טהרן תזמין מומחה גרעיני מערבי, או ערבי, ותציג לפניו מתקן גרעיני מתקדם שעל קיומו לא היה ידוע לשירותי המודיעין המערביים.
לא רק הנשק הגרעיני וטכנולוגיית הטילים הצפון קוריאניות מתפשטים, גם לאפקט Hecker, יש נטייה להתפשט.
מה תהייה אז התגובה האמריקנית?
בדיוק אותה תגובה שפורסמה ביום ב' 22.11 בוושינגטון: אנו מוכנים להמשך השיחות על הנושא הגרעיני עם איראן. ציטוט המקור: Washington said it was still open to talks on North Korean nuclear.