העובדה שגופי המודיעין אינם מצליחים למצוא סימן אחד לחוטפים, מערערת את ההנחה שגוף טרור חטף את הנערים
העובדה ששש יממות תמימות חלפו וקצה קצהו של חוט לתעלומת חטיפתם של שלושת הנערים לא נמצא, למרות ההבטחות והרמיזות, הקריצות וההנהונים של "כתבי הביטחון", מעלה מספר תהיות לגבי הקביעה לפיה ארגון טרור-במקרה זה החמס, עומד מאחורי המעשה.
גם הידיעה שמופצת בימים האחרונים, כאילו חאלד משעל שלח כבר לפני שלושה שבועות קוד מבצעי באמצעות משפט אחד בו פנה לאסיר העולם חסן סלאמה, לקוחה מספרי בלשים והרפתקאות, ומצביעה על עובדה ידועה, כי המחפשים מגששים, למרות דבריהם באפלה.
ארבעה- השב"כ, אמ"ן מחקר, יח' 8200 ומוסד, מתוך חמשת גופי המודיעין הכוללים גם את חטיבות המודיעין והסיגינט SIGINT – Signal intelligence של משטרת ישראל, הזניחו כמעט כל מטלה שוטפת אחרת שלהם על מנת לפצח את המקרה ולסיים את הפרשה, לאתר את הנערים ולפגוע בחוטפיהם.
אף לא אחד מארבעה גופים אלו, יוכל להלין בבוא היום, על מחסור במשאבים, טכנולוגיות או כוח אדם איכותי, כזה שמנע ממנו את פענוח הפרשה במהירות. בהיעדר פיקוח ובקרה אמתיים על תקציביהם, מוזרמים תקציבי עתק בכל שנה לקופותיהם של ארגוני הביטחון במדינה, המנוצלים גם לרכש והצטיידות כמעט אין-סופיים בטכנולוגיה.
קהילת המודיעין הישראלית רוויה בטכנולוגיה מודיעינית רלוונטית, החל מרמת השדה וההתקשרות המאובטחת עם סוכנים ומשת"פים בכפרים ובערי איו"ש ורצ"ע, המשך למערכות עיבוד שמע-אודיו וחוזי-וידאו, ולטכנולוגיות המשמשות לכריית והפקת מידע רב Big Data, כמו גם לניתוחו וכלה במערכות המדמות בינה אנושית ומציעות מסקנות לוגיות לתרחישים העולים מן השטח.
ארבעת גופי המודיעין הללו מיומנים, כל אחד בתחומו ובמרחב עיסוקו, בניהול שרשרת הערך המודיעיני, בהגדרת הצורך במודיעין הצי"ח- ציון ידיעה חשובה, בהגדרת הטכנולוגיה הנדרשת למימושו, בקליטתה ובהטמעתה ובהפקת המרב מתוצריה.
כדי להפיק את התוצאה המירבית ממערכות טכנולוגיות מורכבות ומסובכות כל-כך קיים צורך בכוח אדם באיכות עליונה המסופק על ידי צה"ל. למעשה לגופי המודיעין הישראליים ישנה זכות ראשונית במיון, השמה וקליטת חיילים לשורותיהם.
בשנים האחרונות, כתוצאה ישירה של איוש מחדש של הדמויות העומדות בראש השב"כ, המוסד ואמ"ן, קיים שיתוף פעולה הדוק ופורה בין הגופים אשר מטייב את תוצר המודיעין השלם, בניגוד מוחלט לקרבות מרים שנטשו בין כמה ראשי ארגונים בתקופות קודמות.
שיתוף הפעולה וחשיפה הדדית של כלים ושיטות בין הגופים מסייע אף הוא למאמץ המודיעיני ומשמש מכפיל כוח אמתי. אבל למרות זאת, קצה קצהו של חוט בפרשת החטיפה-לאחר ששה ימים – אין.
נראה שהסוגיה העיקרית והמטרידה ביותר את טובי המוחות העושים ימים כלילות על מנת להחזיר את הנערים הביתה, היא רלבנטיות הכלים העומדים לרשותם בהתמודדות הנוכחית. אילו ארגון טרור אמתי כגון חמס או גדודי עז א דין אל קסאם היו מעורבים באירוע או אחראים לו ישירות, אזי אחרי חמישה ימים תמימים – תקשורת ארגונית, לוגיסטית, מבצעית או אחרת כבר הייתה עולה במקורות הסיגינט וצפה, לא כל שכן הייתה מתקבלת מחקירה יומינטית- Human intelligence umint- של מאות עצורים ואלפי נחקרים או מתושאלים אקראיים במהלך פעילות צה"ל האחרונה.
מאחר והתפתחות כזו לא התרחשה עולה האפשרות, כי אקט הטרור של חטיפת הנערים התבצע על-ידי קבוצת יחידים קטנה, תא טרור שהוקם אד-הוק והמונה שלושה או ארבעה שותפים, ללא כל תשתית ארגונית, כזו המצריכה דיווחים, הצטיידות, מו"מ וכו'.
זו הסיבה העיקרית מדוע שעות השקט המבצעי ש"הוענקו" להם ע"י משטרת ישראל, סייעו להם לבצע את זממם ולהתחמק, לרצועה, לירדן או לחצי האי סיני ואפילו למצרים.
אי קבלת אחריות על האירוע מצד כל גורם שהוא ואפילו התנכרות או היתממות מצד דוברי ארגוני טרור מוכרים, רק מחזק את ההשערה שהחטיפה התבצעה על ידי בודדים ולא על ידי ארגון מסודר, תשתיתי והירארכי.
בפרשה זו אסור לשפוט את השח"מית שענתה במוקד מחוז שומרון ויהודה (ש"י) של המשטרה לקריאה של אחד החטופים. היא, כמו מאות חבריה וחברותיה, חלקם באים מרקע סוציו-אקונומי קשה ומאוכלוסיות מוחלשות, תורמים כמיטב יכולותיהם לארגון ולמדינה. רבים מהם מבצעים עבודה קשה ולא מתגמלת, נפשית ופיזית על אף גילם הצעיר, בסביבות 18, ניסיונם ומיומנויותיהם הנמוכים. רבים מהם מוצאים במשטרת ישראל בית חם, מסיימים בזכות הארגון את חוק לימודיהם ואף נשארים לשרת במשטרה כשוטרים מן המניין.
על משטרת ישראל לערוך בדק בית פנימי ויסודי ולבחון את פעילות מוקדי המגע עם קהל האזרחים, את כוח האדם המאייש אותם ובעיקר את המיומנויות, הניסיון והטכנולוגיה שהם חייבים להיות מצוידים בהם.
לעומת זאת השיח המקצועי והציבורי על הקמת מוקד חירום לאומי 911 המאגד את כל שירותי החירום- כבאות והצלה, מגן דוד אדום ומשטרת ישראל, נערך בישראל כבר יותר מעשור ועדיין פתרון לא נראה באופק. אין כל ספק שמוקדן מקצועי ומיומן, ותיק ומתורגל, שהיה מקבל את שיחת הטלפון המודיעה על חטיפה – היה משנה את המציאות בה אנו נתונים כיום מקצה לקצה.