לטורקיה לא הייתה ברירה אלא להגיע להסכם עם ישראל. לנתניהו כן! אבל הוא העדיף לתת לאובמה הישג על חשבון כבוד צה"ל
כל הדיבורים, כי הסתיים המשבר בין טורקיה לישראל בגלל המתרחש בסוריה, והצהרתו החצופה והריקה מתוכן של שר החוץ הטורקי אחמאט דאווטולו Ahmet Davutoglu, כי 'דרישותיה הבסיסיות הושגו-וקיבלנו את מה שרצינו', Turkey's basic demands have been met; we got what we wanted, הן מילים המכסות על ארבע עובדות בסיסיות ביחסי ישראל-טורקיה, שקיבלו דגש במיוחד במשך השנה האחרונה:
1. צבא טורקיה לא יכול לפעול ללא הטכנולוגיות הצבאיות הישראליות. המלטים הטורקיים, הבסיס לכל פעולה של צבא מודרני, אינם יכולים לפעול ללא הטכנולוגיות הישראליות. בייחוד מדובר בעסקת הענק האמריקנית-טורקית של מכירת מטוסי התראה אלקטרונית אמריקניים מדגם אווקס AWACS לטורקיה. חברת 'בואינג' Boeing, שלא יכלה להשלים את העסקה, ללא הסכמת ישראל להעביר טכנולוגיות ישראליות המותקנות בתחנת המכ''ם המעופפת הזו לטורקים, איימה בכמה שלבים להפסיק את שיתוף הפעולה הטכני עם ישראל אם לא ייפתר הסכסוך הישראלי-טורקי, וישראל תיתן את אישורה להעברת הטכנולוגיות.
טורקיה לא זקוקה למטוסים אלה כדי לדעת מה מתרחש בסוריה, אבל היא זקוקה להם כדי להשלים את מערכת ההגנה שלה נגד טילים בליסטיים איראניים. מבלי שלטורקיה יהיו מטוסי AWACS מתקדמים, אין ערך רב לפעולת תחנת המכ''ם המתקדמת האמריקנית X-band FBX-T radar המוצבת בסיס חיל האוויר הטורקי קורצי'ק kurecik, והמחוברת, למרות ההכחשות הטורקיות האינסופיות, לתחנת מכ''ם אמריקנית מקבילה המוצבת בנגב.
2. כל הייצוא הטורקי, כולל זה לארצות הברית, תלוי בשנה האחרונה בנמלים הישראלים חיפה ואשדוד. רק לפני שנה עבר הייצוא הטורקי לארצות הפרץ הפרסי, דרך סוריה, ומשם לירדן ולסעודיה. ככל שהמלחמה בסוריה התרחבה והגבול בין טורקיה וסוריה נסגר, לא נותרה לטורקיה שום ברירה אחרת, אלא להביא באוניות טורקיות את כל הייצוא הטורקי למפרץ הפרסי לנמל חיפה, ומשם להעביר אותו ברכבת יבשתית דרך ישראל לירדן. במשך השנה האחרונה כאשר הנמלים המצריים, בגלל המצב הכלכלי הקטסטרופלי במצרים, הפסיקו כמעט את פעולתם הסדירה, העבירה טורקיה גם את הייצוא שלה לאירופה ולארה''ב, דרך נמלים ישראליים.
3. בשנה הראשונה למלחמה בסוריה ב-2011, בה שר החוץ הטורקי אחמאט דאווטולו, היה עדיין נוסע לדמשק ונפגש עם בשאר אסד, תלתה טורקיה תקוות רבות בשיתוף פעולה עם חיזבאללה, בניסיונות לעצור את חיפושי ופיתוח שדות הנפט והגז הישראליים במזרח הים התיכון.
כמעט שלוש שנים לאחר מכן, במרס 2013, מבינה ההנהגה הטורקית, כי אם לא תשתף פעולה עם ארצות הברית וישראל, בפיתוח השדות ובייצוא הנפט והגז לאירופה, היא תדחק החוצה מההתפתחות הכלכלית החשובה והרווחית ביותר בשנים הבאות במזרח הים התיכון.
4. האפשרות ההולכת וקרבה של שימוש נרחב במערכות נשק כימי וביולוגי במלחמה בסוריה, כולל מול מטרות בטורקיה, ישראל וירדן, הייתה אחד הנושאים המרכזיים של ביקור הנשיא באראק אובמה בישראל.
כפי שהאמריקנים הקימו, כבר לפני חצי שנה, מטה אמריקני ללוחמה כימית בכל אחת ממדינות אלה, מטרתו של אובמה הייתה להביא לידי הקמת מטה צבאי משותף אחיד אמריקני-טורקי-ישראלי-וירדני, אשר יבטיח פעולה צבאית משותפת של ארבעת המדינות בתוך סוריה, ברגע שיוחלט על פעולה כזו בוושינגטון.
הנשיא אובמה ואנשיו סיכמו השבוע את כל הפרטים הקשורים בהקמת המטה עם עבדאללה מלך ירדן, ועם ראש הממשלה בנימין נתניהו, ושר החוץ האמריקני ג'ים קארי סיכם את הפרטים הנוגעים למהלך זה עם ראש ממשלת טורקיה טאייפ ארדואן.
הפעלת המטה הזה, ושיתוף הפעולה הצבאי בין צבאות וחיילות האוויר הישראלים והטורקיים, לא הייתה מתאפשרת מבלי לסיים פומבית את משבר 'המאווי מרמרה' MV Mavi Marmara, בין טורקיה לישראל, שנמשך כ-3 שנים, מאז חיל הים הישראלי השתלט על האונייה שהייתה ב-31 למאי 2010.
טורקיה לא קיבלה את 'דרישותיה הבסיסיות', ובינתיים בשלב זה את העיקרית שבהן, והיא הסרת המצור הימי מעל רצועת עזה.
להפך, ביום שישי 22.3, הודק המצור שוב, כאשר שר הביטחון הישראלי החדש משה (בוגי) יעלון, הגביל והצר את השטחים בים התיכון בהם מותר לדייגים מעזה לפעול.
על פניו הייתה זו תגובה ישראלית על ירי 4 טילי קסאם על שדרות, ביום השני לביקורו של הנשיא אובמה בישראל, ביום ה' 21.3. למעשה הייתה זו פעולת מחאה שקטה של יעלון נגד הסכמתו של נתניהו להתנצל על 'שגיאות מבצעיות' שצה''ל ביצע בפעולת ההשתלטות על 'המאווי מרמרה', בהן נהרגו 9 טורקים. לדעת יעלון לא היה שום צורך בהתנצלות כזו, ועל ראש הממשלה בנימין נתניהו, היה להגן על כבודו המקצועי של צה''ל, ואנשי שייטת 13, שביצעו את הפעולה, ולא להודות פומבית-בינלאומית בטעויות מבצעיות. בכך צוינו חילוקי הדעות הראשונים הפומביים, ובוודאי שגם לא האחרונים, בין נתניהו ויעלון.